Ticaret Bakanı Muş, DEİK Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde konuştu
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ekonomisinin 2021’de yüzde 11,4 büyüyerek son 50 yılın en yüksek büyüme oranına ulaştığını ve 2022’nin ilk 9 ayında yüzde 6,2 gibi önemli bir büyüme performansı sergilediğini belirterek, “Bu büyüme mal ve hizmetlerde kaydedilen oran, ihracatın katkısının 3,4 puan düzeyinde gerçekleştiğini ve ihracatın büyümenin itici gücü olmaya devam ettiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Muş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen DEİK Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, güçlü bir yılın başarıyla geride kaldığını belirtti.
Emtia fiyatlarındaki enflasyonist dalga ve sıkılaşan finansal koşullar, jeopolitik sorunlar ve salgının tedarik zincirlerinde devam eden etkilerinin tüm dünya ekonomilerini küresel bir darboğaza soktuğunu kaydeden Muş, özellikle arz- ilgili nedenler, gelişmiş ülkelerin uyguladıkları sıkı para politikalarıyla birleşince küresel ekonomiyle birleşti. Bu bağlamda ekonomik büyümede ivme kaybına neden olduğunu söyledi.
Öte yandan iklim değişikliği ve dijitalleşmenin getirdiği yapısal dönüşümün küreselleşme paradigmalarını farklı bir şekilde değiştirdiğini vurgulayan Muş, küresel dönüşüm ortamında Cumhuriyetin 100. büyük ticari ve ekonomik başarılarla girilmiştir.
Bakan Muş, “DEİK ailesinin, özel sektör kuruluşlarımızın, iş insanlarımızın ve kamu kurumlarımızın yoğun çabaları sonucunda Türkiye ekonomisi bir tarihi eşiği daha aşmış, bölgesel ve küresel sorunların üstesinden gelmeyi ustalıkla başarmıştır. dış Ticaret.” dedi ki:
“Türkiye ekonomisi 2021’de yüzde 11,4 büyüyerek son 50 yılın en yüksek büyüme oranına ulaştı ve 2022’nin ilk 9 ayında yüzde 6,2 gibi önemli bir büyüme performansı sergiledi. Bu kaydedilen büyümeye mal ve hizmet ihracatının katkısı oldu. oranı 3,4 puan oldu.İhracat büyümenin itici gücü olmaya devam etti.
2022 yılında en değerli ticaret ortaklarımızdan biri olan AB ile dış ticaret fazlamız 10 milyar dolara ulaştı. Son 20 yılda ihracatımız 7 kat arttı ve aylık ortalama ihracatımız 3 milyar dolardan 21 milyar dolara çıktı. 2002 yılında ihracat yapan firma sayısı 33 bin 523 iken bugün 111 bini aştı. İhracatımızda katma değeri artırma çalışmalarımız sonucunda ihracatımızın kilogram birim maliyeti %15,1 artarak 1,44 dolar mertebesine ulaştı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 2022 yılının hizmet ihracatında büyüme yılı olduğunu vurgulayarak, “2022 yılının ilk 11 ayında hizmet ihracatımız 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 51 artışla 83,6 milyar dolara yükseldi. Kurum ve aracı kurumlara verdiğimiz desteği çeşitlendirerek bugün 90 milyar dolar değerine sahip olan küresel sağlık hizmetleri pazarından daha fazla pay almayı hedefliyoruz. 10 yıl gibi kısa bir sürede sinema sektöründe 750 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri’ni takip ettik.Dünyada ikinci sıradayız.” dedi.
“2 milyar dolarlık hizmet ihracatı gelirine ulaşmayı hedefliyoruz”
2022’de 260 bine ulaşan yabancı uyruklu öğrenci sayısını 2023’te 325 bine çıkarmayı ve uluslararası öğrencilerden elde edilen hizmet ihracatı gelirini 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Muş, şöyle devam etti:
“Lojistik süreçlerini uçtan uca yönetmek için oluşturduğumuz entegre model ile yurt içi lojistik kabiliyetimizi yurt dışına taşımayı hedefliyoruz. Yurt içi lojistik kabiliyetimizi yurt dışına da taşımayı hedefliyoruz. Ekiplerimizin yoğun çabaları sonucunda iş dünyasının dış ticareti geliştirici politikalarıyla, mal ve hizmet ticaretimizde ve ticaret diplomasisi yoluyla elde ettiğimiz başarıya katkı sağlayan tüm ihracatçılarımızı dünya pazarlarında görüyor, onlara destek olan DEİK ailesini kutluyorum. Kamu olarak, Türkiye ekonomisinin sürekli değişen küresel ekonomik yapıya en uygun şekilde uyum sağlaması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya hazırız.
Bu doğrultuda ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla geçtiğimiz Mart ayında faaliyetlerine başlayan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi, 2022 yılı prestijiyle ihracatçılarımıza 17 milyar liralık ihracat kredisi garantisi verdi.
Öte yandan, ihracatçılarımızın en uygun krediye ulaşmasını sağlamak amacıyla geliştirilen İGE Garanti Portalı hayata geçirildi. Geçen yıl temmuz ayında başlattığımız Uzak Ülkeler Stratejisi hedeflerimiz doğrultusunda 18 ülkede birçok alanda ihracatçılarımıza yol göstermeyi hedeflediğimiz 328 aksiyon oluşturuldu ve bu aksiyonlar hızla tamamlanmaya başlandı.”
İhracata hazırlık, pazarlama, tanıtım, yurt dışı fuarlara katılım gibi alanlarda başvuru süreçlerini daha aktif ve hızlı hale getirdiklerini belirten Muş, pazara giriş proje hazırlama desteği, çok kanallı zincir mağaza desteği gibi yeni takviye mekanizmalarını devreye soktu. , ihracat konsorsiyumlarını mevcut desteklerinin yanı sıra ihracatçıların hizmetine sunmuştur. teklif ettiklerini söyledi.
Muş, lojistik departman bünyesinde ihracatçıları daha iyi noktalara taşımak amacıyla geliştirdikleri uluslararası lojistik dağıtım ağlarının güçlendirilmesi ile lojistik performanslarını artıracak yeni bir yola girdiklerini ve projeler olduğunu belirterek konuşmasına devam etti. burada onayladılar ve ayrıca hızlı bir şekilde uygulandılar:
“Ayrıca Bakanlığımızla uyumlu Yeşil Uzlaşma Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi için özel sektörümüz ve AB ile diyalog halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhracatımızı artırmak, güçlenmek, güçlenmek amacıyla uluslararası anlaşmalar akdetme çalışmalarımız da hızla devam ediyor.” sektörümüzün rekabet gücü ve yabancı sermayenin ülkemize çekilmesi Ticaret Anlaşması müzakerelerini 2022 yılında tamamladık ve şu anda Meclisimizde onaylanmayı bekliyoruz.
Mevcut Serbest Ticaret Anlaşmamızın hizmet ve yatırım kapsamını kapsaması için Malezya ile, mevcut Serbest Ticaret Anlaşmasının kapsamının genişletilmesi için Gürcistan ile görüşmelerimizi tamamladık. Ayrıca geçtiğimiz Mart ayında Ukrayna ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladık. Önümüzdeki dönemde yürürlüğe girecek bu anlaşmalar sayesinde iş çevrelerimize yeni pazarlar ve yeni ufuklar açılacağına inanıyoruz.”
“DEİK ile yakın işbirliği ve ortak çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını görüyoruz”
Bakan Muş, ticari diplomasi alanındaki faaliyetleri kapsamında 2022 yılında İspanya, Finlandiya, Almanya, Çekya ve Fransa ile JETCO görüşmeleri yaptıklarını, ayrıca birçok ülke ile üst düzey temaslarda bulunduklarını ve bu yönde önemli adımlar attıklarını söyledi. ikili ticaret ve iş ilişkilerinin geliştirilmesi.
Bu yıla hızlı bir başlangıç yaparak geçtiğimiz günlerde Estonya ile JETCO İmza Töreni’ni gerçekleştirdiklerini belirten Muş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu bağlamda orta devlet diplomasisi alanının tamamlayıcısı olarak DEİK gibi özel bir şubenin liderliğinde ilerleyen analiz odaklı sistemlerin önemli bir role sahip olduğuna inanıyoruz. DEİK çatısı altında, iş kurullarımız ve iş insanlarımızın birçok ülke işinde yeşil ekonomi, yenilenebilir enerji, startup faaliyetleri ve e-ticaret konularında çalışmalarını sürdürmekte ve iş çevrelerimizi küresel ekonomideki dönüşüme hazırlamak açısından değerli bulmaktayız.
DEİK, dünyanın her ülkesindeki muadil kuruluşlarla hızla oluşturduğu iş kurulu platformları ve güçlü kurumsal irtibat kapasitesi ile iş dünyamızın küresel pazarlara açılmasında değerli bir kaldıraç olduğunu bu kritik zamanlarda daha da güçlü bir şekilde göstermektedir. Başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerimiz, 6’sı özel sektör, 6’sı sektörel ve 2’si özel amaçlı olmak üzere toplam 151 iş konseyi bünyesinde, dönüşen küresel ekonomide Türk iş çevrelerine yön verme görevini yerine getirmektedir.
Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı olarak DEİK ile yakın işbirliği ve ortak çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını görmekteyiz. 2022 yılında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Pakistan, Sırbistan, Çekya, Fransa ve İngiltere ile gerçekleştirdiğimiz iş kurulu, iş forumu ve yuvarlak masa toplantıları, Bakanlığımız ve DEİK’in ortak çalışmalarından sadece birkaçıdır. DEİK ile geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ortak ticari diplomasi çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Bakan Muş’un konuşmasının ardından ödüller sahiplerine verildi.